recenze v Lidových novinách
Autor / Lidové noviny Datum / 10.5.2017

Tvorba básníka a prozaika Petra Kukala je rozkročena mnoha směry – od lyrické poezie přes autobiografickou beletrii až po knihy pro děti. Co se týče básnické tvorby, autor se drží tradiční vázané formy a témat veskrze civilních. 
Klasickou formu verše ovšem umí básník po svém oživit a aktualizovat. Současné dokáže proměnit v nadčasové elegantním tvůrčím gestem. Vposledních letech si svou parketu našel zejména v líčení iluzí a deziluzí muže středních let. Jeho hlas je o to cennější a sdělnější, že nezní z úst nějakého rozervaného romantického barda, ale tuctového spořádaného muže, který pendluje mezi rodinou a prací. Ze střípků nasbíraných cestou sestavuje své precizně vybroušené situační zprávy, v nichž se zrcadlí mnohem víc než jen všední detaily, občas i celý osud. 
Petr Kukal (1970) je původním povoláním učitel. Vsoučasné době pracuje na ministerstvu kultury. Kromě dvou próz a šesti publikací pro děti vydal devatero básnických knih. Uveřejněné verše pocházejí z jeho nejnovější sbírky Předposlední vlak, kterou vydalo nakladatelství Druhé město.

Krkoškova 739/19 613 00 Brno
tel./fax / 602 789 496, mobil / 775 216 596
dopisy@druhemesto.cz

© Druhé město, 2024
Tvorbu webu v Brně realizuje společnost Liquid Design, design Bedřich Vémola

Druhé město na Facebooku